voeding

Het voeren van rauw vlees heeft vele voordelen:
– mooie glanzende en volle vacht
– minder haaruitval, ook tijdens de rui periode
– vitaler/actiever
– minder ontlasting (nagenoeg alle voedingsstoffen worden opgenomen)
– ontlasting ruikt minder
– minder last van groeipijnen
– altijd voldoende vochtopname
– minder gebitsproblemen

Samenstelling:
Er zijn drie hoofdonderdelen bij het vers voeren: bot, spiervlees en organen. De verhouding tussen deze drie is:

40% – 50% vleesbot   ||   15% – 35% spiervlees   ||  15% – 20% orgaan

Verder is het mogelijk om uw hond extra rauw gepureerde groente te geven. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting mooi blijft. Verder vinden honden het heerlijk om af en toe wat zuivel te krijgen zoals een eitje, yogurt of geitenmelk. Ook eens per week een vis is heel erg goed, vooral voor de vacht! Maar als er vis wordt gegeven mag dit niet meer dan 10% zijn.

Bot
Kale botten mogen niet worden gevoerd. U kunt het best beginnen met gemalen vlees om de maag en het darmstelsel te laten wennen. Als u daarna geen gemalen vlees wil voeren om de hond meer uitdaging en plezier te geven met kauwen, moet er gestart worden met zachte botten van kleine dieren zoals kip, eend, kwartel, fazant, konijn en parelhoen. Als de hond dit moeiteloos verteerd kunnen er andere diersoorten worden toegevoegd zoals geit, lam en hert. Alleen voor grotere diersoorten geldt de regel dat ze alleen botten mogen eten die niet-dragend zijn geweest. Dit betekent dat men bijvoorbeeld wel de ribben mag voeren, maar niet de poten.

Spiervlees
Elk spiervlees mag worden gegeten. Het is echter wel van belang om spiervlees van goede kwaliteit te nemen. Goed spiervlees is vaak duurder. Dit komt omdat mensen dit zelf ook graag eten. In afval spiervlees (snijlingen/snijdsels in slagersterm) zitten minder voedingsstoffen en dit vlees heeft een ander aminozurenpatroon dan spiervlees van goede kwaliteit. Dit merk je niet meteen, maar zorgt op langere termijn voor tekorten. Daarom is het van belang om te kijken welk spiervlees er gevoerd wordt. Ook bij de kant en klare variant is het belangrijk om te weten wat voor soort spiervlees er gebruikt wordt.

Orgaan
Orgaan is het derde onderdeel dat gevoerd moet worden. Het is belangrijk om hart, lever, nier en pens te voeren. De overige organen mogen ook gevoerd worden zolang de vier hoofdorganen niet worden vergeten. De verhoudingen van orgaan zijn als volgt: de helft pens en de andere helft verdelen over hart, lever, nier en alle overige organen.

Kant en klaar of zelf samen stellen?
Het is aan de baas zelf waar hij/zij zich het prettigst bij voelt. De één vindt het fijn om een goede KVV te voeren zodat hij/zij zich geen zorgen hoeft te maken dat de hond iets te kort komt aan voedingsstoffen. Waarbij de ander juist wil zien wat de hond precies naar binnen krijgt.

Puppy`s
Als er puppy`s geboren worden groeien ze de eerste weken op met het beste wat de natuur kan geven, namelijk moeder melk. Daarna krijgen ze vers gemalen vlees gevoerd. Ik kan de toekomstige puppy eigenaren niet verplichten dit door te zetten, maar het is zeker het proberen waard!

Snacks
Ook maak ik eigen hondensnacks en beloningen. Van trainingssnoepjes tot bullenpezen. Ik droog dit in een droogmachine. Het is fijn om zelf je snacks te maken, omdat je precies weet wat je hebt gedroogd en het is goedkoper dan natuurlijke snacks te kopen..

Informatie
Als dit stukje tekst u aan het denken heeft gezet kunt u de volgende sites eens bezoeken voor meer informatie over vers voeren. Verder kunt u ook al uw vragen over verse vleesvoeding bij mij kwijt.
www.barfplaats.nl
www.voerwijzer.com