hollandse Herder

Karakter

Een Hollandse herdershond is graag samen met de baas, luistert goed en wil graag opdrachten van de baas vervullen Daarnaast zijn ze zeer trouw en betrouwbaar, waakzaam en snel paraat. Ook zijn ze erg levendig en intelligent, dit onderdeel mag niet onderschat worden.

Ze zijn rangorde gevoelig en ze hebben duidelijke leiding nodig. Anders nemen ze zelf het heft in eigen handen. Het is een ras dat niet geschikt is voor iedereen. Zeker niet voor mensen die niet veel hondenkennis hebben.

Het ras is geschikt voor alle soorten sport, maar ze zijn ook zeer geschikt als actieve huishond.

 

Uiterlijk

Lichaamsbouw
De Hollandse herdershond is een middelgrote, middelzware, goed gespierde hond. Ze zijn evenredig gebouwd, waarbij de lichaamslengte iets langer is dan schofthoogte (10:9). Met een intelligente, levendige uitdrukking.

Kleur
De kleur van de vacht is zilver of goud. De goude kleur kan uiteen lopen van een lichte zandkleur tot een kopere kleur. De kleur kan meer of minder zichtbaar zijn door de zwarte stroming. De stroming moet doorlopen. Bij voorkeur heeft de hond een zwart masker.

Schofthoogte
Teven tussen de 55 en 60 cm,
Reuen tussen de 57 en 62 cm.

Ogen
Donkere amandelvormige ogen die enigszins schuin zijn geplaatst.

Vacht
De beharing moet altijd dicht zijn, goed aanliggen en van een goede textuur zijn. Samen met de wollige ondervacht moet dit een uitstekende beschutting vormen. De kraag, broek en staartveer moeten goed zichtbaar zijn.

Staart
Minstens tot aan de hak, in rust hangend en in actie sierlijk opwaarts, nooit krullend of zijwaarts gedragen.